Facebook

Artikelen, boeken en columns

Linkjes naar artikelen en colums. Of downloads. 
Bernie's Avenue
Ronald heeft als columnist, verslaggever en hoofdredacteur voor het magazine FORMULE 1 gewerkt. Zijn columns uit 2001 zijn samen met een aantal reportages en verhalen van collega Nando Boers verwerkt tot Bernie's Avenue, een boek dat een goed beeld geeft van de bizarre wereld die de Formule 1 is. Een absolute aanrader voor iedereen die ook maar enige hartstocht voelt voor ronkende motoren en mooie vrouwen.

 

Titel: Bernie's Avenue

Auteurs: Nando Boers en Ronald van Dam

Uitgeverij: Thomas Rap

ISBN: 90-6005-257-9

 

 
Van Landia tot Ferrari
Een ontmoeting met Bridgestone-ingenieur Kees van de Grint tijdens een tussenstop in Kuala Lumpur leerde beide heren dat ze een grote passie voor sport delen. Toen Kees besloot zijn lange carriere in de autosport aan het papier toe te vertrouwen, vroeg hij Ronald om als ghost writer te fungeren. Dat resulteerde in Van Landia tot Ferrari, een boek over triomfen, teleurstellingen, tragiek en heroiek in de autosport. En dat alles door Ronald opgeschreven met een vleugje humor.

 

Titel: Van Landia tot Ferrari

Auteurs: Kees van de Grint en Ronald van Dam

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

ISBN: 90-468-0175-6

 
Tom de Gelovige
Voor Megazine, een lifestyle-magazine dat in het zuiden van Nederland en Vlaanderen in een oplage van 100.000 verschijnt, heeft Ronald een aantal prominenten uit de sport geïnterviewd. Eén van hen is auto-coureur Tom Coronel, voormalig Formule Nippon-kampioen en thans actief in de WTCC.

 
Download: Interview Tom Coronel

 
Dali en hormonen
Een van Ronalds grootste passies is het schrijven van columns over sport. Hij deed dat jarenlang voor het Utrechts Nieuwsblad en daarna ook voor het magazine FORMULE 1, waar hij twee jaar hoofdredacteur van was. Een aantal van zijn Formule 1-columns zijn gebundeld in het boek Bernie's Avenue (zie boeken). Thans leeft hij zich uit in zijn columns voor het lifestyle-magazine Megazine. Uit de column 'Hemels': Het was buiten tegen de veertig graden, de hormonen gierden door onze lijven. Eenmaal in de koelte van de verder lege kerk konden we ons niet langer beheersen.
Download: Column 'Hemels'
 
Kaal meets Kelly Pfaff
Megazine had veel succes met de interview-serie The Balds and The Beautiful. Uitgever Ger Spronk en Ronald van Dam, beiden kaal, interviewden elk nummer een bekende Nederlandse of Vlaamse vrouw. Hun eerste 'slachtoffer' was de Belgische diva Kelly Pfaff.

 
Download: Interview Kelly Pfaff

 
Zwijg over liefde!
Zwijg over liefde en denk niet aan geld! Er waaide in de tachtiger jaren een aangename Nederlandstalige wind door de pomuziek. Doe Maar, Klein Orkest, Toontje Lager, Noodweer en last but not least Het Goede Doel. In de herfsteditie 2009 van het lifestyle-magazine Megazine gebruikt Ronald een oud nummer van de band van Henk Westbroek en Henk temming om in zijn column te betogen dat je soms niet moet denken, maar doen. En geschiedde toen hij een vrouw ontmoette op de luchthaven van Melboure.

 
Download: Column 'In het leven'

 
De Vlaamse engel
Voor de veelbesproken interviewserie The Bald(s) en The Beautiful wist Ronald (dit keer in zijn eentje) de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen te strikken. Maar Evi kan veel meer dan presenteren. Heel goed zingen bijvoorbeeld. Ronald ontving haar in het Kasteel van Brasschaat. 

 
Download: Interview Evi Hanssen

 
Some like it hot!
Je krijgt niet vaak de kans om een atleet die vier gouden Olympische medailles heeft gewonnen te interviewen, terwijl ze de nieuwste zomermode showt. Het lukte Ronald om voor de serie The Bald(s) and The Beautiful in Megazine voormalig zwemster Inge de Bruijn te strikken.

 
Download: Interview Inge de Bruijn

 
Anky van Grunsven
Ronald werkt sinds oktober vorig jaar voor NUsport als eindredacteur en interviewer. Voor zijn eerste verhaal mocht hij afreizen naar het Brabantse Erp voor een interview met dressuurkoningin Anky van Grunsven. Die tegenwoordig trouwens cowgirl is. Zijn eerste vraag aan Anky was: hoe is het met Bonfire?

 
Download: Interview Anky van Grunsven

 
Dutch Yankees
Voor NUsport interviewde Ronald de Nederlandse honkballers Rick van den Hurk en Gregoy Halman die allebei als prof in de Major League spelen. De een bij Baltimore, de ander bij Seattle. Beiden waren november vorig jaar in Nederland voor de European Big League Tour.

 
Download: Interview Dutch Yankees

 
De 44 jaar oude rookie
Zo hard is dus 85 mijl per uur. In september 2010 vloog Ronald voor het blad USA Sports naar de Baseball Academy in het Italiaanse Tirrenia. Ineens stond de 44-jarige rookie uit Breda oog in oog met profpitcher Alessandro Meastri van de Chicago Cubs.

 
Download: De 44 jaar oude rookie

 
Uitgelicht: Jessey Voorn
Voor de rubriek Uitgelicht in NUsport interviewde Ronald de talentvolle basketballer Jessey Voorn, international en speler van ABC Amsterdam. Die vervolgens in jeans en blazer voor de foto ene Michael Jordan imiteerde. Wow!
Download: Artikel Jessey Voorn