Facebook

Wie is Ronald?

Na zijn opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht met succes te hebben afgerond werkte Ronald zeven jaar bij de regionale krant het Utrechts Nieuwsblad. Zijn interview met de kettingrokende voetballer Milko Djurovski van FC Groningen onder de kop ‘Steak Djurovski’ beschouwt hij nog steeds als zijn hoogtepunt, ook al omdat dit artikel hem indirect een baan als commentator bij Filmnet/Supersport opleverde.

 

Voor dit bedrijf, dat later Canal+ werd, reisde Ronald de hele wereld over om commentaar te geven bij Formule 1-races, de World Series Baseball, de Super Bowl en de NBA Finals. Tijdens de World Series 2001, vlak na de aanslag op het World Trade Center in New York, deed Ronald samen met oud-honkballer Charles Urbanus live verslag van de World Series tussen de Yankees en de Arizona Diamondbacks. In het buitenveld wapperde een gescheurde Amerikaanse vlag, die was gevonden onder de puinhopen van het WTC. Dat wist iedereen in het stadion. Behalve Ronald, getuige zijn opmerking ‘wordt het niet eens tijd voor een nieuwe vlag?’ toen het gehavende kleinood in beeld kwam.

 

In 2003 keerde Ronald terug naar zijn oude liefde en ging aan de slag bij het magazine FORMULE 1. In eerste instantie als verslaggever en daarna als hoofdredacteur. In die periode schreef hij ook twee autosportboeken. Eentje samen met collega-verslaggever Nando Boers met als de titel ‘Bernie’s Avenue’, over de wonderbaarlijke wereld van de Formule 1. Bij het tweede boek ‘Van Landia tot Ferrari’ fungeerde hij als ghostwriter van Bridgestone-ingenieur Kees van de Grint, de man die vijf jaar de bandenadviseur van Michael Schumacher was.

 

De functie chef sport/verleiding bij Panorama bleek vervolgens door de ellenlange files tussen Amsterdam en Breda toch niet de ultieme droombaan, waarna hij in de zomer van 2006 Ronald zijn bedrijfje Ronald van Dam Media Producties oprichtte. Als freelance sportjournalist combineert Ronald nu het beste van twee werelden: de televisie en het schrijven.

 

Vaste opdrachtgevers van Ronald zijn de NOS (diverse sporten voor radio en tv), Ziggo Sport (commentaar autosport en NBA), Fox Sports (alle Amerikaanse sporten), Eurosport (commentaar autosport, motocross en basketbal) en de Nederlandse Basketball Bond (communicatie en website).

 

Ronald is ook de voice van Takeshi's Castle, een Japanse versie van Te Land, ter Zee en in de Lucht uit de jaren tachtig. Het programma wordt nog steeds uitgezonden bij Comedy Central van MTV Networks. Samen met comedian Ruben van der Meer voorziet hij het Japanse gestuntel op geheel eigen wijze van commentaar.